Arxiu del blog

dilluns, 29 de febrer del 2016

Joan Hernández Lizán

MEMÒRIA HISTÒRICA

FITXES DE MILITANTS.

24: JOAN HERNÁNDEZ LIZÁN


Joan Hernández Lizán era comunista, del PSUC. Havia nascut el 1911 al Palmar (Múrcia) i aviat es va traslladar a treballar a Barcelona. Era peixater i vivia a Santa Coloma de Gramenet. Després de participar activament a la Guerra Civil en diferents fronts, el 1939 surt cap a l'exili a França, on aviat participa en les activitats dels maquis en la Resistència. El desembre de 1944 travessa la frontera amb el Grup d'en Francesc Serrat i participa en nombrosos atacs i sabotatges. El seu grup forma part de la 204 Divisió de l'AGE (Agrupación de Guerrilleros Españoles), i també de l'Agrupació Guerrillera de Catalunya, impulsada pel PSUC.
Arrel de la detenció i caiguda del grup és empresonat, jutjat a primers de febrer de 1946 pel Tribunal Especial para la Represión de la Masonería y el Comunismo i condemnat a mort juntament amb 3 companys més: Manuel Donaire Moreno, de 35 anys, Joan Arévalo Gallardo, de 27 anys, i Francesc Serrat Pujolar, de 23 anys. En el moment de l'execució, el 25 de febrer de 1946, el peixater murcià de Santa Coloma de Gramenet i Maquis comunista combatent contra el nazi-feixisme Joan Hernández Lizán, tenia 35 anys.
Val a dir que a altres 3 membres del Grup Guerriller d'en Joan Hernández Lizán que també foren condemnats a mort en el mateix Consell de Guerra, Josep Travé, Joan Fortuny i Eduard Segrià Domènech, els hi fou commutada la sentència de mort per una condemna perpètua.

Per saber-ne més:

Los de la sierra.

Colomencs executats al Camp de la Bota.

ICV ret homenatge als executats del PSUC.



1 comentari:

  1. En Joan Hernández Lizán no pertanyia al grup de Francesc Serrat. El van afusellar amb ell i amb en Joan Arévalo (que sí que era del seu grup) però procedia d'una altra causa, el sumaríssim 034123 de 1945, referència 61307 a Llista de reparació jurídica de víctimes del franquisme (1938-1978). Amb ells també van afusellar a Manuel Donaire Moreno d'una causa diferent, la 032872 de 1944 referència 58616 a l'esmentada llista.

    ResponElimina