Arxiu del blog

diumenge, 13 de març del 2016

Conrat Miret i Musté

MEMÒRIA HISTÒRICA.

FITXES DE MILITANTS.

32: CONRAD MIRET I MUSTÉ


CONRAD MIRET I MUSTÉ.
 
Conrad havia nascut al carrer d’Urgell de Barcelona, home vital era un gran jugador de rugbi –com el seu germà Josep- i afeccionat al ball. Va combatre durant els tres anys de guerra als rengles de l’Exèrcit de la República, on va obtenir el grau de Comandant del segón Batalló de la 140ª Brigada Mixta, el 1938. Conrad era militant del PSUC.
Un cop a l’exili i, escapat del camp de concentració, a proposta del seu germà fundà el Comitè Militar de l’Organització Especial del MOI (Main d’Oeuvre Immigrée) d’on n’esdevé el cap, pren els noms de guerra de “Lucien”, "Miralcamp" i el d’“Alonso” en la relació amb els membres del PCE. Es la primera estructura resistent que es forma a la capital de la llum, incloent-hi les dels francesos.
Forma als resistents en tècniques de guerrilla urbana, s’apropien d’armes i explosius i organitzen els primers atemptats que es fan a París contra les tropes d’ocupació, i editen premsa i propaganda clandestina, en català, castellà i francès. Va col·laborar amb ell el romanès, Joseph Ferenz Wolf antic membre de les Brigades Internacionals que, detingut, va ser afusellat pels alemanys.
En Conrad es detingut, el 10 de febrer de 1942, als Invàlids per les Brigada Special núm. 2 de la Prefectura de Policia de París, era un cos creat  per Petain i Laval que, per entendre’ns, equivalia a la Brigada Politico-Social franquista. Se sospita que hi va poder haver una delació. Van torturar-lo fins la mort el dia 27 de febrer; va aguantar sense donar cap nom dels seus companys. Durant molts anys s’ha ignorat on el van enterrar; investigacions  actuals fan suposar que el seu cos va ser llençat a la fosa comuna del cementiri de Bagneux a París; anys a venir aquella fossa va ser destruïda i les restes de l’heroic lluitador català desaparegudes per sempre.
El seu col·laborador  Joan Villate va acabar la seva odissea afusellat al  Fort Montcluc.
Recentment, Conrad Miret ha estat reconegut a França gràcies a les gestions efectuades per l'Amicale dels Anciens Guérilleros Espagnols en France (FFI). A l'abril de 2013 es va localitzar l'acta de defunció a l'Ajuntament de París en la que se certifica que Conrad Miret va morir assassinat per tortures infernals a mans dels nazis a la Presó de la Santé el 27 de febrer de 1942. El 6 de maig de 2013 se li atribueix el títol de "Mort pour la France" per part de l'oficina nacionsl dels Antics Combatents i Víctimes de la Guerra de França. El 25 d'agost de 2013, durant els actes de l'aniversari de l'alliberament de París, Conrad va rebre un homenatge públic. A finals de 2013, l'Ajuntament de parís pren l'acord de colocar una placa en honor de Conrad Miret i Musté a la muralla de la presó de la Santé, on coincidint amb l'aniversari de l'alliberament de França, descendents de camarades seus el recorden i homenatgen com a heroi de guerra. 




Per saber-ne més: 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada