Arxiu del blog

dissabte, 3 de desembre del 2016

David Arbonès Agustín

MEMÒRIA HISTÒRICA.

FITXES DE MILITANTS.

99: DAVID ARBONÈS AGUSTÍN.

"El passat 17 de novembre de 1992 va tenir lloc al cementiri de Riba-roja d'Ebre un homenatge a la memòria de David Arbonès, comissari de la 27a Divisió durant la guerra, que va tornar clandestinament de Mèxic per incorporar-se a l'organització del PSUC. L'abril de 1947 va ser condemnat a 4 anys de presó.
A les primeres eleccions municipals democràtiques va ser elegit regidor de Riba-roja.
A l'acte de comiat, organitzat pels militants del partit que van treballar amb Arbonès, van assistir-hi més de 150 persones.
La primera intervenció va ser la de l'alcalde de Riba-roja, el Sr. J. Luis Aparicio, que va voler dedicar-li un emocionat parlament en el qual va glossar la figura humana del David.
A continuació, el company Gregorio López Raimundo va explicar la trajectòria de militància en el PSUC d'en David Arbonès: va fer la guerra, i després d'exiliar-se a Mèxic, l'any 1946 va tornar a Catalunya per integrar-se a l'estructura clandestina del PSUC. Posteriorment va ser detingut, torturat i condemnat a presó en el 'Procés dels 80', en el que varen ser condemnats a mort i executats els companys Joaquim Puig Pidemunt, Numen Mestres Ferrando, Àngel Carrero Sancho i Pere Valverde Fuentes. En sortir de la presó va ser desterrat a Riba-roja on va continuar la seva activitat politica essent més tard regidor de l'Ajuntament. En López Raimundo va recalcar que és gràcies a la dedicació i la lluita d'en david i d'altres com ell que avui tenim un món millor. Va tancar l'acte el nostre secretari general Rafael Ribó, que va reivindicar que la història de Catalunya a més a més dels reis, les batalles i els grans esdeveniments la fan gent com en David i que gràcies a ells el món avui és així. Per acabar va dir que la darrera aportació d'en david al futur era aconseguir que es reunissin allí tanta gent amb una preocupació comuna. A continuació va lliurar a la vídua d'en David, Trini Gros, també amb una llarga vida de militància en el PSUC, una placa amb un poema d'en Miquel Martí i Pol en record de l'acte que s'havia celebrat. Esdeveniment que va acabar amb unes curtes i emocionades paraules de la Trini Gros agraïnt a tots la seva presència.
Seguidament els participants es traslladaren a Tivissa, localitat governada per d'Iniciativa per Catalunya, on va tenir lloc un dinar, i en acabar es va llegir un document que volia ser una aportació al debat politic actual. Després d'una sèrie d'intervencions va cloure l'acte en Rafael Ribó qui va encoratjar a tots els presents a participar d'una manera activa a Iniciativa per Catalunya".

Publicat per Ramón Francesch a la revista 'Treball', nº 893, any 1992.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada