Arxiu del blog

dilluns, 28 de març del 2016

Domènec Serra Estruch

MEMÒRIA HISTÒRICA.

FITXES DE MILITANTS. 

42: DOMÈNEC SERRA ESTRUCH

Nascut a Bràfim (Tarragona) l'11 de novembre de 1917, el seu pare era mestre i músic, d'ideologia republicana. De petit, la família es trasllada a Barcelona on estudia batxillerat. Com a conseqüència dels fets d'octubre entra en contacte amb Estat Català, i a la universitat, on estudia medicina, col·labora en la fundació de la FNEC (Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya). Quan comença la guerra civil s'incorpora al PSUC i al quarter Carles Marx i entra a l'Escola de Guerra, de la qual en sortirà oficial. Lluita als front d'Aragó i Segre amb la 27 divisió. Participa en la batalla de l'Ebre i en surt amb la distinció de Capità d'Estat major;  amb la derrota passa a França eludint, de moment, els camps de concentració. Intentarà instal·lar-se a Tolosa on, provisionalment, trobarà feina; però invadida ja França pels alemanys, serà detingut per la policia francesa i internat al camp de concentració de Moret per ser enviat a la zona ocupada. Els alemanys el posaran a treballar en una base submarina a Bordeus, i allà entrarà en contacte amb la Resistència, amb la qual col·laborarà fent accions de sabotatge i armades fins el final de la guerra.
El seu germà, Antoni Serra Estruch morirà en combat contra els nazis a França, en acte de Resistència. 
El 1945 Domènec Serra torna a Espanya amb un grup armat del PCE, i a inicis de 1946, en un combat amb la Guàrdia Civil a Colungo (Osca), en el qual moren tres companys, és detingut i empresonat a Barbastre, primer, i a Saragossa després. Jutjat en un consell de guerra, se li aplica la llei de bandidatge i terrorisme i se'l condemna a trenta anys de presó, dels quals en complirà catorze en diverses presons, entre elles Madrid, Sant Miquel dels Reis i Burgos. Amb la condemna complerta, i desterrat a Tarragona, va tornar a la seva professió mèdica i va exercir d'imfermer fins la seva jubilació el 1982. Membre de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics, fou fundador i president de l'Amical a Catalunya dels Antics Guerrillers Espanyols a França. Fou el company de Maria Salvo Iborra, que passà 17 anys internada a les presons franquistes per la seva militància comunista a les JSUC. 
Domènec Serra Estruch va morir a Barcelona el 23 de setembre de 2009, envoltat de la seva familia i companys de lluita i militància.

Noticia de la negra nit130 (Diputació de Barcelona).


Notes biogràfiques de camarades i companys de viatge:

"El 23 del proppassat setembre sofrírem la pèrdua del nostre company Domènech Serra Estruch.
Soci fundador de la nostra Associació [Associació Catalana d'Expressos Polítics] , company de guerra (1936-1939), company de resistència a França i de les presons a Espanya, en Domènec Serra fou un gran lluitador antifeixista, un lluitador dels que fan història. Tenia 91 anys quan es produí el seu traspàs i, malgrat la llarga malaltia que l'efectà en els darrers anys de la seva vida, romangué sempre intel·ligent, actiu i fidel als que foren sempre els seus principis.
Des de la nostra associació expressem el nostre més sentit condol a maria salvo, la seva esposa, així com als familiars i persones del seu entorn.
La memòria d'en Domènec Serra tindrà sempre un espai entre els que tinguérem el plaer de gaudir de la seva amistat i coneixença".


Per saber-ne més: 

Efemérides: Domènec Serra Estruch 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada