Arxiu del blog

dimecres, 13 d’abril del 2016

Josep Zamora Guiu

MEMÒRIA HISTÒRICA. 

FITXES DE MILITANTS. 

57: JOSEP ZAMORA I GUIU.


Article aparegut a l'órgan d'ICV, 'Treball', -fundat pel PSUC el 1936-  el març de 2005, nº 150, dels companys de l'agrupació de Sta. Coloma de Gramenet, amb motiu de la mort de Josep Zamora.

Josep Zamora i Guiu va néixer a Barcelona el 18 de març de 1922, i ha viscut a Santa Coloma de Gramenet. Sempre ha comptat amb la complicitat de l'Àngela, la seva dona, amb qui ha compartit un llarg compromís durant molts anys.
En Josep ha dedicat tota la seva vida a lluitar pels drets i la llibertat de totes les persones; es pot definir com un 'guerriller constant' per les llibertats, un militant de la Memòria Històrica, en tant que funció educadora i preventiva.
Era una persona de vasta experiència històrica: va combatre a la guerra civil espanyola, va lluitar-hi com a maqui; també va combatre a la segona guerra mundial, contra el nazisme invasor. Treballà dur amb la resistència per alliberar París. Va viure tot l'horror de la guerra a la seva pell.
L'ocupació nazi marcarà tota la seva vida. El seu pare fou deportat a Mauthausen, per tan fou testimoni d'excepció de les víctimes de l'holocaust: del terror, la degradació, de la mort i la barbàrie nazi.
Ha militat al PSUC i a ICV des de fa molts anys, i ha anat a les candidatures municipals d'ICV a Sta. Coloma de Gramenet en nombroses ocasions.
La tasca més important la inicía el 1980, any en que forma part del Secretariat de l'Amical de Mauthausen i altres camps. Aquesta entitat està formada pels supervivents i familiars de supervivents del camp d'extermini nazi de Mauthausen i altres camps satèlits, per on van passar 10.000 republicans espanyols i catalans, que no defalleixen en la seva constància de deixar memòria del seu patiment i de la seva lluita inacabable. Com a membre d'aquesta entitat ha dut a terme una gran tasca pedagògica visitant instituts i escoles d'arreu per explicar a les noves generacions l'horror del nazifeixisme, i ha col.laborat en molts projectes pedagògics i de divulgació històrica per tal que l'oblit no ens faci tornar a repetir el passat.
El dijous 27 de gener de 2005, en Josep ens va deixar. Aquesta era una data plena de significat per a ell: era el 60è aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz per part dels soldats soviètics, però també era el dissortat dia en que els feixistes van entrar a Sta. Coloma l'any 1939.
El sentit de la seva vida va ser la lluita contra les guerres i el feixisme per tal d'acabar amb l'explotació de l'home per l'home. Quedem-nos amb una de les seves frases predilectes: "la democràcia és com la teva parella, l'has de conquerir cada dia; res no es pot pensar que es guanya per sempre".


Per saber-ne més:

Amical Mauthausen. Butlletí nº 18.

Amical Mauthausen. Butlletí nº 41.

Amical de Mauthausen. Butlletí nº 1.

Parlament de Catalunya: diari de sessions, 21 d'octubre de 1998.

Revista Àneu: el Maquis al pallars. Josep Zamora i Guiu.

Retrats de migració. CC.OO.

L'exili i la deportació a Sta. Coloma de Gramenet.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada