Arxiu del blog

dilluns, 16 de maig del 2016

Alfons Carles Comín Ros

MEMÒRIA HISTÒRICA.

FITXES DE MILITANTS. 

73: ALFONS CARLES COMÍN I ROS








Alfonso Comín va néixer a Saragossa el 9 d'agost de l'any 1933. Als 9 anys es traslladà a Barcelona amb la seva família, on va viure fins la seva mort, el 23 de juliol de 1980, poc abans de complir 47 anys.

Polític i sociòleg, enginyer industrial i periodista. Era un cristià compromès, un marxista crític, un intel·lectual inserit en el moment històric que li va tocar viure. Treballà en ambients obrers d'Andalusia durant quatre anys (1961-1965). Impulsà moviments socials i culturals, i va militar en partits polítics d'esquerra: FLP (1956-1962), Bandera Roja (1970-1974) i PSUC (1974-1980), dels quals fou dirigent. Va ser un dels fundadors de "Cristians pel Socialisme", moviment que defensava la legitimitat de l'opció política d'esquerres dels cristians.

Col·laborà en nombroses revistes nacionals i estrangeres, va ser director literari de les editorials: Nova Terra, Estela i Laia. Fou professor de Sociologia a Andalusia i Catalunya. Durant la dictadura franquista va ser detingut 8 vegades i empresonat en dues ocasions, però no va deixar mai de defensar la causa dels oprimits, dels marginats i dels perseguits. Va lluitar per defensar la llibertat, la igualtat i la justícia com l'única manera d'aconseguir la pau. Fou membre dels Comités Central i Executiu del PSUC i també del PCE.
Cristià al partit, comunista a l'Església, Alfons Comín fou un referent inqüestionable de Cristians pel Socialisme, juntament amb Joan N. García Nieto i altres 'capellans obrers' o 'capellans rojos' com el Pare Llanos, Lluís Hernàndez, etc. 
A les primeres eleccions autonòmiques lliures a catalunya després de la dictadura (1980) fou elegit diputat pel PSUC però ja no pogué prendre possessió del seu escó per l'avançat estat de la malaltía.
L'acte del seu enterrament fou una gran manifestació de dol envoltat per la direcció i militància del Partit Socialista Unificat de Catalunya i familiars i amics.
Alfons Carles Comín té una plaça que duu el seu nom a Barcelona i una altra a St. Felíu de Llobregat.

Per saber-ne més:

El País: en la muerte de Alfonso Comín. Jordi Solé-Tura

Wikipedia: Alfonso Carlos Comín Ros.


Diario Sur: en recuerdo de Alfonso Comín.

'La cruz y el martillo'. Bloc de Pere Meroño.

Fundació Alfons Comín


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada